Unom

És vannak azok a párok. 2015 november 15-én egy gyertyafénytől homályos képen összebújva egy étteremben. Matuss Árpád és Kólya Lilla kapcsolatban. 2017 február 14-én egy női kéz a párás ablak elé tartva, hátulról jön a fény, de látszik a kő meg a gyűrű. Ezerszer is igen album. Matuss Árpád és Kólya Lilla eljegyzés. 2018 augusztus 7-én ferdén lőtt kép az önkormányzatnál, az anyakönyvvezető piros-fehér-zöld szalagja uralja a kompozíciót, előtte fiatal pár háttal. Matuss Árpád és Kólya Lilla házasság. 2020 május 4-én kócos szelfi a kórházi ágyból, papa, mama, baba. Kisfiunk album, naponta frissítve. Ágostonka alszik, Ágostonka mosolyog, Ágostonka alszik, Ágostonka sír, Ágostonka alszik. 2015 és 2020 között további képek, munkahely promózás (legjobbkollégák), túrázás a Pilisben (megcsináltuk!), koncert a Szigeten (lávmjúzikforevör!), sör a haverokkal (no comment), csajos este (girlsnightout), diplomavédés (jó mulatság, férfi munka). Lelkiismeretesen beszámolnak minden éttermi vacsoráról, az egészségi állapotukról (vaccinated!), a politikai hovatartozásukról (borítókép Nagymagyarország vagy szivárvány), a mérföldkövekről (itt dolgozik – itt dolgozott), bejelentkeznek a helyszínekről, amelyeken jártak (itt járt- skybar), eltűnt gyerekeket keresnek vagy gazdákat gazdátlan kutyáknak. Ők a JÓ párok. A társadalom hasznos tagjai, rejtegetnivalók nélkül, menetrend szerint. És ha bukják a menetrendet, annál szélesebb mosollyal jelentik a menő helyen készült menő ruhás fotóikkal, hogy JÓL vannak, sőt, még annál is JOBBAN.

Kicsit szoronghatnék rajta, hogy minden héten új ismerősöm megy férjhez (nyár van és post-covid!), hogy a volt osztálytársaim már a második gyerekükkel fotózkodnak a családi fagyizáson, vagy hogy már a harmadik munkahelyükön dolgoznak valamilyenmenedzser beosztásban. Ha már nem vagyok párban, sem menetrend szerint, akkor legalább legyek digitális nomád, vagy hegymászó, és jelentkezzem be minden héten egy másik szegény országból, ahol én gazdagnak számítok, és ömlengjek arról, mennyivel boldogabbak azok a népek, amelyek nem a nyugati liberális társadalom nyomasztó életét élik, ahol kaland még élni, mert nem tudhatod, hogy túléled-e a vakbélgyulladást vagy nem, ahol nem zabálod tele magad biokölessel, és ahol nincsenek osztálykülönbségek, mert mindenki egyenlően tökszegény. Vagyis a nyugati odautazók nem, meg a velük üzletelők sem, de a többiek igen, és MÉGIS boldogok! Mondjuk ahhoz, hogy vakbélgyulladásban haljak meg, nem kell Ázsiáig utaznom, itthon is pont olyan jól bele lehet halni. De hát világutazó sem vagyok, meg szingli sem.

Mióta van facebookom, gondolkozom rajta, hogy mi magunktól lettünk ennyire közhelyesek, vagy a facebook miatt tűnünk annak? Esetleg eredetileg nem vagyunk közhelyesek, de azzá válunk a közösségi média hatására? Annyival tudok ellentartani a globális információszennyezésnek, hogy nem posztolom ki a romiképeinket, a vacsifotókat, sem a mérföldköveimet. Elég, ha én tudom, mit vacsoráztam. A romiképek meg mindig beállítottak, mert amikor valami romantikus történik, éppen átéljük, nem fotózzuk. De ez is nagyon elitista hozzáállás, hogy én nem vagyok OLYAN, én nem posztolok, mert az olyan KLISÉ. De már posztolni is klisé, meg nem posztolni is klisé. Néha szeretnék visszamenni a gyerekkoromba, amikor még csak azért volt érdekes a mobiltelefon, mert lehetett rajta kígyósat játszani, a számítógépet arra használtuk, hogy rajzoljunk a Paintben, a kisunokák fényképeivel minden ismerőst letámadó nagyikat meg kiröhögtük titokban. Kicsit belegabalyodtunk ebbe a világhálóba….de már ez is egy közhelyes megfogalmazás. Unom. Pont.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s